Giftiga ämnen i hårprodukterJag är absolut ingen hårexpert, detta jag skriver nu har jag läst och hört ifrån bl.a kemister på internet.

Hursomhelst när man kollar på innehållsförteckningen på hårprodukter som schampo, balsam, stylingsprodukter osv, hur mycket av alla dessa ord vet ni verkligen vad dom står för? Jag själv kollar bara så det inte är parfym i. Men jag har inte tänkt så mycket på "det andra" liksom alla andra använder ju dessa produkter haha.
Men jag såg igår en video när en kemist bl.a. Pratade/nej/varnade om att ord som börjar på cyclo, är ett giftigt silikon. Det framkallar cancer och är hormonstörande och mycket allergiframkallande osv, liksom det säger ju sig själv, vill man ha det i sitt hår?! (finns i hudprodukter med)
Jag gick igenom mina hårprodukter och såg att cyclomethicone och Cyclopentasiloxane bl.a finns i min absoluta favorit olja - moroccanoil!
Dock så finns dom i nästan alla håroljor och jag kommer använda upp min olja och sen köpa en helt ren arganolja.

Sen läste jag att orden som slutar med xane och cone är med silikoner, vet dock inte om dessa är giftiga, men jag personligen vill inte ha massa silikoner i håret eftersom ex hårinpackningen inte riktigt går in på djupet då utan lägger sig som en hinna på håret som blir mjukt och glansigt - dock när man duschar sen så försvinner det och har alltså inte vårdat hårstråna...

Jag började gå igenom allt i badrumsskåpet och läste vad dom innehöll. Bara en massa olika kemikalier. Så jag sökte på Google och letade efter ett naturligt schampoo men hittade inget, sen kom jag på att min syster använde Tvättnötter och var väldigt nöjd, så jag beställde hem tvättnötterspulver och ska testa om det funkar.

Om ni vet något mer man ska undvika så kommentera gärna det!


Gillar du dagens inlägg? glöm inte att följa bloggen på sociala medier!

FOLLOW THE BLOG ON

Bloglovin | Instagram

  • Tips
  • Nära Huskvarna

Gillar

Kommentarer

ehrelle
ehrelle,
cykliska silikoner är ingen fara så länge dem inte är bland de tre första ingredienserna - dvs. då är det så liten mängd att det endast är där pga koserveringen, vilket är ett måste i produkter för hållbarheten. Men som första, andra tredje bör man undvika. (och då pratat om vad denna silikon kan göra är då genom daglig användning under lång tid, med så hög koncentration).

Resterande silikoner är absolut inte farliga, dock gör det inte så mycket för en. Man skippar ju exempelvis silikoner med balsammetoden av en anledning, slutar man med sulfater - som är ett fettlösande medel (shampoo....) Så slutar man torka ut håret. Bra början, sedan dock håller man sig ifrån produkter med mineraloljor och silikoner. För de gör endast att håret ser ut/känns att vara lent och friskt - men är endast en hinna på håret. Denna hinna stänger även ute den möjliga fukt du ger till håret - dvs, det snarare förhindrar att ge håret fukt och näring - men get ett fejkat resultat.

Men det är superbra att kika igenom ingredienslistan och ställa sig själv en fråga vad man egentligen vill använda. Dock som med cykliska silikoner - så beror det på av hur hög dos - som med mycket annat. Exempelvis Glycerin som är en vanlig mjukgörande ingrediens - kan om man endast sätter glycerin på huden torka ut den. 😊
nouw.com/ehrelle
ehrelle
ehrelle,
Men som ingredienslistan du har tagit bild då hade jag absolut inte använt, största mängd cyklisk silikon - sedan en vanlig silikon, och en cyklisk igen. Den där gör inget vettigt för håret alls. Det enda den har i sig som kan vårda håret en aning var en pyttegnutta arganolja, som i det här fallet alltså inget kan göra någon verkan alls... 😉
nouw.com/ehrelle
FFRN
FFRN,
glömde skriva att det var moroccanoil's innehållsförteckning på bilden, as ledsen eftersom lukten är helt underbar men den kommer inte hem till mig igen 😭 tack att du förklarade lite mera😊, är inte lätt med alla dessa ingredienser haha..
nouw.com/ffrn
ehrelle
ehrelle,
Sen kan endast sulfater tvätta bort silikoner och mineraloljor. Därför är verkligen BM-metoden ett väldigt bra alternativ... Själv kör jag emellanåt med SLS-fritt shampoo om man ändå vill ha shampoofeeling. Men Big nono till sulfater, mineraloljor & silikoner! (haha sorry för bibelkommentarer?!)
nouw.com/ehrelle
FFRN
FFRN,
Jag är lite skeptisk till att balsam metoden skulle funka för mitt hår... mitt hår blir så fett på bara några timmar typ, så känns som mitt hår aldrig skulle bli "rent". Vilket schampoo använder du då? 😊
Haha nej, jag vet inte så mycket om hår så bara bra att få lite info 😉
nouw.com/ffrn
ehrelle
ehrelle,
Då skulle nog balsammetoden vara än bättre för dig - faktiskt. Men det krävs mycket tålamod, det tänker jag inte sticka under stolen med haha. Varför man ofta har problem med fett hår är just pga de starka fettlösande ingredienserna i shampoot - det torkar ut både hår och hårbotten vilket får håret att producera ännu mer fett - för den har blivit torr!

Jag har fått testa mig fram vilka balsam som funkar för mig och vad jag behöver - jag har fått byta över tiden då håret har börjat må bättre och bättre, så då har jag inte behövt lika tungt balsam (det har jag märkt av att det känns som att håret är orent efter tvätt, nästan klistrigt?) och då har jag bara tagit ett lättare balsam som tvättbalsam och problemet var löst. Så där får man prova sig fram helt enkelt. Fick min mor att börja med BM, men de produkter jag använde funkade inte alls på henne, så hon provade några andra och det funkade mycket bättre, så de tär sådär man får dividera helt enkelt - och ge det tid. Idag får jag inte ens fett hår. När det är dags för tvätt så känns det smutsigt, inte fett. Jag går utan problem över 1 vecka utan tvätt utan att det syns, haha.

SLS-fria shampoon finns det en del av, dock är det dock viktigt då att man utöver det gör precis som med BM - inget balsam eller stylingprodukter med silikoner eller mineraloljer, för det är endast shampoon med sulfater som kan tvätta ut dessa - ond spiral, eller hur?

http://stinamarkan.se/blogg/beauty/balsammetoden/godkanda-produkter-for-balsammetoden-del-6-sls-fria-schampon

Här har du en lista bra godkända SLS-fria shampoon (även styling & balsam osv osv) och där kan du läsa en massa om dessa olika ingredienser och om balsammetoden (det är verkligen lättskrivet, man förstår varför man kanske åtminstone bör skippa sulfater, mineraloljor och silikoner. 😊

Det är bara att fråga på om du undrar något mer! Haha, börjar ju undra om jag borde skriva om sådant här på min blogg?! hahah
nouw.com/ehrelle
FFRN
FFRN,
Bra att du lär mig lite mer om detta haha 😉 ja det är nog fler där ute som är lika förvirrade som jag så gör du ett inlägg om du har tid 😊 tack igen
nouw.com/ffrn